De ceva timp, NFT-urile fac furori și toată lumea vorbește despre ele, fie de bine, fie de rău. Dar, în ziua de azi, este mai clar ca niciodată că domeniul crypto înseamnă mai mult decât bani virtuali. Iar hype-ul din jurul NFT-urilor (Non-Fungible Tokens) ne dovedește acest lucru.
Când vine vorba de crypto, 10 Bitcoin sunt egali cu 10 Bitcoin. Totuși, Cum se face că 10 NFT-uri nu sunt egale cu 10 NFT-uri?
Hai să vedem!
Non-fungible vs fungible
Fungibil/fungibilitate este un termen care exprimă proprietatea unui obiect ale cărui unități individuale sunt interschimbabile și nu se pot distinge unele de altele. Termenul provine de la cuvântul din limba latină fungibilis.
Atunci când un lucru este fungibil, este la fel cu un alt lucru din aceeași categorie. Când un lucru este nefungibil (non-fungible), 2 lucruri sunt diferite chiar dacă sunt din aceeași categorie. Două cărămizi pot fi la fel, dar casa mea este cu siguranță diferită de casa ta, chiar dacă ambele sunt case.
Fungibilitatea poate fi cel mai ușor înțeleasă când ne referim la bani. Pentru ca economia noastră să funcționeze, toate unitățile unei monede trebuie să fie interschimbabile pentru aceeași valoare. O bancnotă de 10 Lei este interschimbabilă cu orice altă bancnotă de 10 Lei.
La crearea Bitcoin și a celor mai multe din criptomonede, dezvoltatorii au păstrat proprietatea de fungibilitate pentru a facilita posibila utilizare a criptomonedelor și a tokenilor ca sistem financiar nou și mai de încredere pentru schimbul de bunuri și servicii.
Tokenii se învârt de obicei în jurul unui ecosistem, de obicei o aplicație descentralizată, în care sunt meniți să fie utilizați pentru diferite procese și tranzacții. În aceste sisteme, tokenii sunt fungibili.
Cu toate acestea, puterea tokenilor poate fi aplicată pentru a reprezenta chiar și asset-uri reale sau elemente digitale. În timp ce proprietățile asset-urilor sunt stocate pe un blockchain, proprietarul își poate controla întotdeauna asset-urile doar prin intermediul tokenilor unici.
De aceea se spune despre NFT-uri că demonstrează unicitatea.
Ce sunt NFT-urile până la urmă?
Un token nefungibil (NFT) este un crypto token utilizat pentru a crea un asset unic.
Asset-urile unice se pot referi la opere de artă, titluri de proprietate, elemente de identificare și, desigur, obiecte de colecție. Prin intermediul NFT-urilor, toate tipurile de asset-uri reale și digitale pot fi înregistrate într-un blockchain astfel încât toate detaliile despre cine deține ce sunt stocate în siguranță și nealterabile.
Toate NFT-urile au 4 caracteristici de bază:
- Ele nu pot fi replicate.
- Ele nu pot fi contrafăcute.
- Ele nu pot fi tipărite la cerere.
- Au aceleași drepturi de proprietate și garanții ale permanență ca Bitcoin.
Prin aceste caracteristici, NFT-urile pot fi folosite pentru a identifica articole unice și produse în ediție limitată. Nimeni nu poate contraface un produs asociat cu un NFT și nimeni nu poate revendica proprietatea asupra unui astfel de articol.
Smart Contract: ERC721 și ERC1155
În ultima perioadă din ce în ce mai multe inițiative din lumea crypto încearcă să se lanseze pe nișa NFT-urilor. Și chiar dacă unele platforme au luat deja amploare, cel mai frecvent utilizat contract inteligent pentru crearea de NFT este ERC721 de la Ethereum. Dacă ERC20 vine cu un token gândit să fie folosit ca monedă de schimb, ERC721 introduce tokenii care sunt indivizibili și unici.
Tokenii implementați prin ERC721 nu se pot înlocui unii pe alții, chiar și atunci când sunt din aceeași clasă. Iar de cele mai multe ori un token are caracteristici diferite față de altul și, din această cauză, au valori diferite, ceea ce îi face nefungibili.
Totuși, cea mai mare limitarea a ERC721 este că poate implementa doar o categorie de tokeni la un moment dat. Așadar în momentul creării unei aplicații descentralizate, dacă trebuie să acționeze mai multe clase de asset-uri unice sau chiar non unice, s-ar putea să trebuiască să utilizați mai multe contracte inteligente simultan și chiar un ERC20.
Acest lucru duce la creșterea consumului de „gas”, implicit la costuri mai mari de operare. De asemenea, nu este exclus să apară probleme de comunicare între ERC721 și ERC20.
Totuși, ERC1155 rezolvă această problemă propunând un standard în care un singur contract acționează ca o interfață pentru mai multe tipuri de tokeni, fie aceștia fungibili, semifungibili ori nefungibili.
BullRun-ul NFT și CryptoPunks
În 2021 fiecare proiect crypto a înregistrat profituri uimitoare, acest fapt marcând desfășurarea unui bullrun.
Funcționalitățile propuse de către platformele crypto au devenit din ce în ce mai variate. Iar din ce în ce mai multe implementează NFT-urile sub o formă sau alta.
În plus, inițiativa venită de la platformele DeFi poate dezlănțui întregul potențial al pieței NFT – în special luând în considerare utilizarea token-urilor nefungibile în crearea drepturilor de proprietate asupra platformei și a sistemelor de guvernare, ori de atribuire a identității virtuale.
Dar chiar și cu aceste proiect noi care încearcă să confere tokenilor unici anumite atribuții, cea mai mare atenție o primesc NFT-urile de colecție.
CryptoPunks este una dintre primele colecții NFT apărute la începutul lui 2018, chiar înainte de CryptoKitties. Colecția CryptoPunks conține o colecție de 10.000 de imagini cu personaje unice, cu rezoluția de 24×24 pixeli, înregistrate pe blockchain-ul Ethereum și sunt inspirația pentru contractul inteligent ERC-721.
La prima vedere, pot părea neremarcabile. Cu toate acestea, CryptoPunks surprinde esența evoluției artei cripto. La început se vindeau la în jur de câteva sute de dolari pe bucată. Acum, un NFT CryptoPunks valorează în medie 50.000 de dolari.
Pe lângă arta 24×24 pixeli, în zilele noastre, vedem un val de artă complexă pe piața NFT. Unele lucrări sunt extraordinare, iar altele nu merită menționate.
Dar, în cele din urmă trebuie să recunoaștem că NFT-urile încă nu sunt folosite la adevăratul potențial.
Explozia imaginilor înregistrate pe blockchain și prezentate ca unice au condus la apariția preconcepțiilor și glumelor legate de NFT-uri.
Până la urmă, acest discurs nu este cu mult diferit de ironizarea monedelor virtuale înainte ca acestea să ia amploare.
Dar dacă ne uităm dincolo de glume, screenshot-ul unui NFT va rămâne întotdeauna fără valoare în timp ce NFT-ul original de colecție capătă o valoare incontestabilă din momentul în care un grup este dispus să-l evalueze la un preț de mii de dolari.