Dogecoin este cea mai populară și cea mai de succes criptomonedă meme din piața criptomonedelor. Este atât de popular încât nu putem să nu ne întrebăm în mod constant dacă Dogecoin este o investiție bună.

Răspunsurile variază. Moneda este de cele mai multe ori respinsă pentru că a început ca o glumă. Dar cum ar putea o glumă să reziste din 2013 și să reapară constant?

Ei bine, asta vrem să explorăm în acest articol.

Acest articol nu reprezintă sfaturi financiare și ar trebui să faceți întotdeauna propria cercetare înainte de a lua orice decizie.

Ce este Dogecoin?

De pe site-ul oficial aflăm că Dogecoin este o monedă digitală peer-to-peer, open-source, favorizată de Shiba Inus la nivel mondial. Cel mai important, valoarea unui Dogecoin este un Dogecoin.

În 2013, Jackson Palmer a achiziționat un website și a pus mema Shiba Inu Doge peste o monedă, creând site-ul Dogecoin.com. Scopul său a fost să creeze o monedă fictivă care să ironizeze lăcomia pieței și clonele Bitcoin care apăreau ca ciupercile după ploaie.

Palmer nu intenționase niciodată să facă altceva decât o glumă. Cu toate acestea, soft developer-ul american Billy Marcus l-a contactat pentru a-i propune să transforme gluma în realitate.

Așadar, Dogecoin ia naștere pe baza unei bifurcații Litecoin (fork), numită Luckycoin.

Blockchain-ul Dogecoin

Fiind o bifurcație Litecoin, Doge este o monedă securizată prin minatul de tip proof-of-work. Rețeaua acceptă 30 de tranzacții pe secundă și confirmă o tranzacție în 5-10 minute la prețul de doar un cent.

Pentru a îmbunătăți securitatea și profitabilitatea minerilor, în 2014, criptomoneda meme a adoptat mineritul fuzionat (merged-mining). Astfel, minerii Litecoin puteau mina Dogecoin fără a-și crește costurile sau a utiliza resurse suplimentare.

Această mișcare s-a dovedit eficientă. Astfel, în 2018, mineritul de Dogecoin a dus la atingerea supply-ului inițial de 100 de miliarde, iar din acel moment, fiecare bloc minat a început să producă 10.000 de Doge noi. Totuși, această schimbare a dus la o creștere a numărului de monede Doge cu 5 miliarde de unități pe an.

Asta poate părea mult. Dar având în vedere economica monedei, inflația nu este atât de mare pe cât pare.

Dogecoin are o economie?!

În prezent criptomoneda Dogecoin are 129,3 miliarde Doge în circulație și numărul este în creștere, cu 100% din totalul monedelor în circulație.

Cele 5 miliarde Doge mintate anual corespund unei inflații de 3,87%, care este de fapt scăzută în comparație cu alte criptomonede cu sistem de inflație. Și pe măsură ce anii trec, acest procent va deveni și mai mic.

Ca metodă de lansare, Dogecoin a trecut printr-un fair launch, fără nicio pre-vânzare sau vânzări private, fiecare monedă fiind disponibilă publicului.

La ce folosește Dogecoin?

De-a lungul timpului, Dogecoin a fost folosit în principal pentru a da bacșiș utilizatorilor de Reddit și Twitter. Dar, în mod curios, această meme coin este listată pe majoritatea crypto exchange-urilor.

De asemenea, este acceptat de diverși comercianți online. Puteți folosi Doge pentru a achita alimente, băuturi, cazare și alte lucruri comercializate de anumiți vendori pe internet.

Recent, retailerul de electronice Newegg a implementat Dogecoin ca metodă de plată în peste 70 de țări.

Și, desigur, pe lângă faptul că este un mecanism de tipping  și un mijloc ieftin de schimb, Doge este și un „un capac” pe care minerii Litecoin îl primesc pentru securizarea blockchain-ului Dogecoin.

Dogecoin în timp

Dogecoin a început ca o glumă în 2013 la inițiativa lui Jackson Palmer și s-a transformat într-o adevărată criptomonedă cu ajutorul lui Billy Marcus.

În 2014, fondatorul Litecoin, Charlee Lee, a abordat echipa Dogecoin pentru a propune minarea combinată (merged-mining) pentru a securiza rețeaua.

Criptomoneda a fost concepută pentru a menține o valoare scăzută și a fi accesibilă pentru noii veniți, dar asta nu a împiedicat echipa să organizeze strângeri de fonduri și să sponsorizeze diverse evenimente.

Fundația și comunitatea au sponsorizat echipa de bob din Jamaica și pe Shiva Keshavan la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

O altă sponsorizare celebră este strângerea de fonduri pentru pilotul NASCAR Sprint Cup Series, Josh Wise. Comunitatea a strâns 55.000 de dolari, iar mașina a fost supranumită „Moonrocket”, având un design care indica că este sponsorizată de Dogecoin.

Dar revenind la meme, Dogecoin a primit întotdeauna sprijin și implicare puternică pe Social Media. A fost întotdeauna popular pe Reddit și mai ales pe Twitter.

În jurul acestor platforme, comunitatea Doge a popularizat obiective precum „Dogecoin to the moon” și „Dogecoin la $1”.

Elon Musk lansează adesea tweet-uri despre Dogecoin și își trollează folowerii. Iar în zilele noastre, din ce în ce mai mulți influenceri de pe TikTok își încurajează publicul să intre hype-ul Dogecoin.

Este Dogecoin o investiție bună?

Internauții au vorbit despre creșterea Dogecoin de când a început. Au existat diverse topicuri care încurajează utilizatorii Reddit să investească în Dogecoin în jur de 25 USD pentru a obține 10.000 USD când ajunge la 1 USD.

Lăsând hype-ul deoparte, putem vedea că Dogecoin demonstrează o creștere reală.

Totuși, succesul lui Doge în 2021 și rezistența sa în timp provine dintr-o combinație de popularitate în rețelele sociale, cultura meme, influențe și speculații.

Adevărul este că speculatorii câștigă cel mai mult din variațiile de preț ale Dogecoin. Iar un preț relativ constant pentru această monedă este destul de improbabil, mai ales având în vedere că mai mult de 50% dintre monede sunt păstrate în 3 portofele a căror identitate este necunoscută.

Și dacă vă gândiți să investiți în Dogecoin înainte de a ajunge la 1 USD, ar trebui să rețineți că DOGE, la un preț de 0,50 USD, avea o capitalizare de piață de 33 miliarde USD. Și având în vedere inflația, Dogecoin are nevoie de o capitalizare de piață de cel puțin 132 de miliarde de dolari pentru a ajunge la 1 dolari.

Este destul de mult de realizat. Cu toate acestea, piața cryptocurrency este un loc ciudat, iar Dogecoin este deja o criptomonedă absurdă care există de aproape un deceniu.

Totuși, nu putem respinge posibilitatea de a vedea Dogecoin ajungând la 1 USD prin puterea meme-urilor și a rețelelor sociale, mai ales că echipa din spatele proiectului plănuiește un redesign al site-ului și să adauge noi funcționalități monedei.