Dacă credeți că Ethereum este atât de valoros, deoarece are a doua cea mai mare capitalizare de piață și o valoare relativ mare pe unitate, atunci ați ratat cu adevărat ideea. Și doar prin tranzacționarea și deținerea cryptomonedei, de fapt renunți la o oportunitate mult mai mare.

Este adevărat că piața cryptomonedelor este un pic într-un vest sălbatic în aceste zile și mulți oameni caută doar să obțină niște profituri. Cu toate acestea, înțelegerea Ethereum-ului vă va aduce o privire despre imaginea de ansamblu a lui Vitalik Buterin și de ce proiectul său este atât de grozav.

Așa că aveți răbdare cu mine și veți aflați care este marea inovație pe care o aduce Ethereum.  Prețul la zi și cât costă un Ethereum poți afla oricând pe CoinMarketCap

Ethereum explicat

În primul rând, Ethereum este o platformă fondată de Vitalik Buterin în căutarea de a descentraliza internetul, unde codul este legea. Moneda se numește de fapt Ether.

Ethereum este o platformă pentru aplicații descentralizate (DAPP). Vă permite să construiți o aplicație pe care nicio persoană nu o controlează și este susținută de tehnologia blockchain. Prin urmare, elimină necesitatea unei terțe părți și totul este gestionat prin contracte inteligente (smart contracts).

Dapp-urile sunt construite prin Solidity și, practic, le puteți oferi orice capabilități.

NOTĂ. Solidity este un limbaj de programare orientat pe obiecte pentru scrierea de contracte inteligente pe platforma Ethereum. Solidity seamănă foarte mult cu o versiune simplificată de Javascript.

Platforma este destul de complexă și în continuă evoluție, așa că nu vom intra în specificul de codificare. Dar pentru a înțelege Ethereum este suficient să știi că există 3 aspecte principale:

  1. Mașină virtuală Ethereum – care calculează elemente care dictează modul în care funcționează contractele inteligente;
  2. Swarm – stratul de stocare, unde se află informațiile despre token-uri, contracte inteligente și diverse date;
  3. Şoaptă (Whisper) – mecanismul prin care comunică fiecare nod.

Cât despre dimensisunea blockchain-ului Ethereum, acesta a atins o dimensiune de 568 GB în martie 2022.

Cum funcționează Ethereum

Pentru a începe cu Ethereum, mai întâi trebuie să înțelegeți că Blockchain-ul Ethereum funcționează ca un mare supercomputer descentralizat. Își câștigă puterea de calcul din întreaga lume, iar această putere de calcul necesită gaz care este plătit în ether.

Prețul gazului este de 1 Gwei (0,000000001 Eth).

Deci, mai întâi, veți avea nevoie de un portofel unde să stocați Ethereum. Există o multitudine de portofele Ethereum – unele sunt mai bune, altele mai rele.

După puteți continua să scrieți contracte inteligente și să construiți dapps.

Pentru ce este folosit etherul

Nu există date pentru oferta maximă de ETH, dar la momentul scrierii articolului sunt 119,770,903.31 ETH pe piață.

Utilizarea principală a Ether este de a alimenta și de a stimula rețeaua Ethereum. Dar în acest moment, poate doriți să știți pentru ce este folosit etherul în afară de cumpărarea de gaz.

Și există de fapt mai multe cazuri de utilizare pentru acesta în afara platformei. Oamenii folosesc Ether pentru a trimite bani în străinătate, cu taxe foarte mici prin transferuri peer-to-peer. De asemenea, puteți folosi Ether pentru a cumpăra produse pe servicii de la toți furnizorii care îl acceptă. Sau îl puteți tranzacționa pur și simplu pe burse.

Dar rețineți că fiecare operațiune cu ether folosește gaz, inclusiv transferuri.

NOTĂ. Pentru a facilita conectarea browserului de internet cu dapps, puteți utiliza Metamask, mai ales dacă doriți să faceți mici tranzacții ici și colo.

Contractele inteligente Ethereum

Marea inovație adusă de Ethereum este contractul inteligent (smart contract).

Contractele inteligente sunt mici programe care sunt stabilite înainte de lansarea unui token, apoi stocate în Blockchain. După ce scrieți caracteristicile funcției, acestea vor rula autonom, fără ca nimeni să le poată modifica.

Practic, un contract inteligent definește condiția asupra căreia toate părțile sunt de acord prin utilizarea acestuia. De asemenea, contractele inteligente pot conține diverse informații, de la numărul de token-uri, până la un tip de asigurare.

La început, crearea unui nou contract inteligent și a unui token a fost mult ca reinventarea roții. Aproape fiecare token nou ar necesita personalizare specială pentru un schimb, un portofel sau o aplicație pentru a comunica cu acesta.

Era mult loc pentru erori, iar schimbarea aplicației după lansarea lui pe rețeaua principală ar necesita un hard fork. Deci a apărut necesitatea unui standard.

Ethereum Request Comment (ERC)

ERC20 a apărut în 2015 și a oferit utilizatorilor Ethereum un ghid pentru crearea unui simbol fungibil. Este cel mai răspândit simbol și, de departe, cel mai ușor de creat.

Nici măcar nu trebuie să scrieți singur un smart contract. Puteți utiliza un generator de token-uri pentru a vă crea automat propria cryptomonedă. Trebuie doar să introduceți informații de bază precum:

  • numele token-ului;
  • simbolul;
  • oferta maximă;
  • prețul;
  • limita de gaz.

Unele dintre aceste platforme vă permit chiar să generați un ICO.

De-a lungul timpului, oamenii au observat o mulțime de probleme cu ERC20, iar una dintre cele mai cunoscute probleme este aceea de a trimite un token către un contract inteligent care nu este făcut pentru a-l susține. Milioane de dolari s-au pierdut din cauza tranzacțiilor blocate.

ERC223 vine să rezolve această problemă prin adăugarea unei funcții de rezervă pentru token. Este o versiune îmbunătățită a ERC20 care respinge tranzacțiile neacceptate și, de asemenea, utilizează de 2 ori mai puțin gaz.

ERC721 este standardul de jeton care propune un token nefungibil. Dacă ERC20 vine cu un token care este evaluat la fel ca următorul, ERC721 introduce token-uri care sunt indivizibile și unice. Cea mai populară utilizare a ERC721 este în CryptoKitties.

ERC1155 o abordare destul de unică, ERC1155 propune un standard în care un singur contract acționează ca o interfață pentru mai multe tipuri de token-uri, cum ar fi fungibile, nefungibile sau alte configurații.

Se poate mina Ethereum?

Da, poți să minezi Ethereum și să câștigi Ether. Ca hardware de minerit Ethereum, puteți utiliza numai GPU (Graphical Process Unit). În ceea ce privește ASIC ( circuit integrat specific aplicației) , acesta este exclus de dragul descentralizării.

Prin minarea de Ethereum, rețeaua este menținută vie și dezvoltată. Nodurile ajută la adăugarea de noi blocuri și la confirmarea tranzacțiilor prin rezolvarea de operații matematice complexe.

Deocamdată, Proof-of-Work este principalul mecanism de consens utilizat de Ethereum, dar în curând se așteaptă să se transfere exclusiv la Proof-of-Stake.

Cât de greu este să minezi Ethereum în 2022?

La început, a fost relativ ușor să minezi Ethereum pentru a distribui Ether în întreaga lume și pentru a crea o rețea extinsă. În 2016, puteai înființa o platformă minieră cu o investiție de aproximativ 2.000 de dolari și să obții în jur de 20.000 de dolari.

4 GPU-uri RX 580 8GB care ar genera 115 MegaHash/s îți vor aduce 1 Ether pe zi. Dar în 2022, dificultatea ratei de hash Ethereum a crescut considerabil la aproape 15 GigaHash/s pentru 1 Ether pe zi. Ar fi nevoie de aproximativ 500 de GPU-uri ca cel de mai sus.

Și pe lângă investiția inițială, ar trebui să luați în considerare consumul de energie.

Minarea de Ethereum este profitabilă în 2022?

Răspunsul scurt este „deloc”. Puteți verifica orice calculator de minerit Ethereum și veți vedea că cu cât dificultatea este mai mare, cu atât va fi mai mare consumul de energie. Dacă nu aveți un cost cu adevărat ieftin pe KWh sau nu generați energie cu panouri solare și centrale eoliene, este posibil să pierdeți doar bani.

Poate părea dezamăgitor pentru minerii Ethereum, dar sistmeul PoS Ethereum va schimba jocul.

Cum să minezi Ethereum pe Windows

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că trebuie să deții un portofel Ethereum înainte de a începe să-l folosești. Ai nevoie de unul, astfel încât Etherul tău să intre în portofel după ce-l minezi.

Apoi, pentru a începe să minați Ethereum pe Windows, trebuie să:

  1. Descărcați un software pentru minerit Ethereum. Claymore, CGMiner, MinerGate, Ethminmer și Geth sunt cele mai utilizate. Fiecare dintre aceste programe are o versiune dedicată Windows.
  2. Extrageți / Instalați software-ul dorit.
  3. Configurați software-ul la sistemul de minare
  4. Selectați pool-ul de minare

Deocamdată, este mai bine să minezi într-un pool, mai ales dacă ești începător. Asta pentru că dificultatea este din ce în ce mai mare și s-ar putea să ajungi să consumi energie fără să ajungi să minezi un bloc pentru că nu ai suficientă putere hash.

Viitorul Ethereum-ului

Cel mai tare subiect din 2022 este Ethereum 2.0.

În acest an, este de așteptat să aibă loc actualizarea la Ethereum 2.0. Structura blocului Ethereum va fi modificată, introducând lanțul Beacon.

Nu va fi un lanț separat, ci o extensie în care beacon-ul va gestiona consensul și va stoca mesaje între noduri și activitatea validatorilor PoS.

În ceea ce privește mecanismul de consens, Vitalik Buterin a dezvăluit că noul conses Ethereum va fi mai ușoar, mai rapidă și mult mai eficient.

Veți putea să minați Ethereum lăsând la stake 32 Ether și folosind un laptop obișnuit. Pentru 100 de etheri este posibil să aveți nevoie de un computer desktop de ultimă generație și de o platformă de minerit pentru peste 1.000 de etheri.

Minerii vor trebui să fie online doar 2/3 din timp pe zi.

Ethereum 2.0 vine cu o viteză de tranzacție de ordinul zecilor de mii pe secundă. De asemenea, costurile și taxele vor fi reduse.

Interfața va fi și mai ușor de utilizat, astfel încât oamenii să poată dezvolta și mai multe proiecte pe Ethereum.

Cu Ethereum 2.0, oamenii se așteaptă ca Bitcoin Flippenning să aibă loc, iar Ethereum să ocupe primul loc.