Criptomoneda este un termen care devine din ce în ce mai popular în fiecare zi. Și având în vedere că criptomonedele vin cu promisiunea unei lumi mai bune, popularitatea lor în creștere nu este exagerată.

Pentru unii, acestea ar putea părea o tehnologie a viitorului. Dar adevărul este că tehnologia blockchain și monedele cripto revoluționează modul în care stocăm și transferăm bani. De la modul în care facem afaceri la modul în care plătim pentru bunuri și servicii, monedele digitale influențează încet fiecare tranzacție.

Ce înseamnă crypto?

O criptomonedă este o formă de monedă digitală concepută pentru a funcționa ca mijloc de schimb. Utilizează o tehnologie criptografică puternică pentru a asigura securitatea tranzacțiilor financiare și pentru a controla crearea de noi unități.

Pe lângă criptografie, există câteva alte măsuri în vigoare care ajută la securizarea întregii tranzacții. Două dintre cele mai importante sunt portofelele cripto și descentralizarea.

Dar, există un proces mai profund în spatele criptomonedelor și a tehnologiei lor de bază – blockchain-ul. Până acum, criptomonedele au arătat un potențial imens de a perturba industriile.

De la crearea lor, criptomonedele au captat atenția multor comercianți și investitori. Și în timp ce unii și-au schimbat viața în bine, alții au rămas cu mâinile goale. Prin adoptarea lor în masă, criptomonedele pot ajuta la reducerea riscului de fraudă, încurajează cercetarea științifică și progresele și le oferă oamenilor controlul asupra fondurilor lor.

O mare parte din interesul în jurul acestor valute nereglementate provine din potențialul de profit ridicat, speculatorii conducând uneori prețurile spre cer. Acest fenomen provoacă teama de a nu-i motiva pe oameni să investească în criptomonede și să dețină mai mult decât să cumpere bunuri cu ele.

Criptomonedele nu au formă fizică și nu sunt deținute de bănci. De la lansarea primei criptomonede, Bitcoin, au apărut multe altele. Cu toate acestea, Bitcoin este cel mai popular chiar și în zilele noastre.

Pentru a înțelege cum funcționează și pentru a arunca puțină lumină asupra tehnologiei fascinante din spatele lor, trebuie să ne uităm la unele dintre cele mai frecvente întrebări.

Cine a inventat criptomonedele și de ce, care sunt beneficiile și dezavantajele lor, ce este un blockchain și de ce Bitcoin a fost și este în continuare important?

Cine a creat criptomonedele?

Există multe aspecte fascinante sculptate în istoria cryptomonedelor. Dar, pentru început, este de remarcat faptul că sunt un produs secundar al unei alte mari invenții a timpului nostru.

Blockchain-ul.

Au existat multe încercări de a crea monede digitale înainte de apariția criptomonedelor.

Dar totul s-a schimbat la sfârșitul anului 2008, când misteriosul dezvoltator (sau grup de dezvoltatori) cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto a publicat o carte albă numită „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Scopul principal al lui Satoshi a fost să creeze un sistem digital de numerar fără o autoritate centrală, similar unei rețele de partajare a fișierelor P2P. Ideea era absolut radicală pe atunci – o monedă digitală sigură criptografic, care nu este afectată de capriciile vreunei terțe părți sau ale autorității centrale.

Și așa s-a născut blockchain-ul.

Și odată cu el, Satoshi a construit un sistem de numerar digital descentralizat care va pune bazele pentru mii de criptomonede.

Blockchain explicat

Deși puțin probabil, chiar dacă criptomonedele se vor estompa cândva în viitor, tehnologia blockchain va trăi. Guvernele, instituțiile financiare și societatea însăși tocmai au început să zgârie suprafața potențialului blockchain.

Permițând ca informațiile digitale să fie distribuite, dar nu replicate, tehnologia blockchain a pus bazele unui nou tip de internet.

Pentru a spune simplu, un blockchain este pur și simplu un registru de tranzacții. După cum sugerează și numele, informațiile sunt stocate în blocuri. Odată ce un bloc este completat și „umplut” cu informații, acesta este adăugat în lanțul de blocuri.

Blockchain-ul asigură că informațiile noi pot fi întotdeauna scrise, dar și că cele deja stocate în blocuri nu pot fi modificate.

Există câteva aplicații notabile ale blockchain în sectoarele public și privat. Acestea includ guvern, asistență medicală, servicii financiare și bancare, lanțuri de aprovizionare și mass-media. Deci, dacă începeți să vă interesați de cripto, ar trebui să știți că nu este prima dată când veți întâlni tehnologia blockchain.

Avantajele cryptomonedelor

  • Probabil principalul avantaj al criptomonedelor este accesibilitatea lor. Oricine le poate accesa atâta timp cât are un dispozitiv capabil să acceseze internetul.
  • Pe lângă accesibilitate, criptomonedele sunt o poartă către libertatea financiară. Ei nu se bazează pe infrastructura oferită de bănci, instituții financiare sau guverne. Acest lucru permite oricui să efectueze plăți de oriunde din lume fără prea multe probleme.
  • Un alt mare avantaj vine sub forma confidențialității. Puteți folosi criptografiile fără a partaja informații personale sau sensibile. Cu toate acestea, pe măsură ce apare mai multă legislație, tot mai multe Dapps și servicii necesită finalizarea procedurilor Know Your Customer.s
  • În plus, criptomonedele oferă comisioane semnificativ mai mici în comparație cu omologii lor fiat.

Probleme comune ale cryptomonedelor

Criptomoneda nu este doar soare și trandafiri. Piața este foarte volatilă, ceea ce îi determină pe unii investitori să o trateze ca pe un câmp minat, în timp ce alții prosperă în el.

Tehnologia din spatele acesteia este complexă și oamenii tind să se teamă de criptomonede, deoarece nu înțeleg pe deplin cum funcționează.

Cu toate acestea, cele mai semnificative dezavantaje asociate criptomonedelor sunt aspectele economice (care pot varia de la o criptomonedă la alta), lipsa protecției consumatorilor și riscul ridicat de pierdere.

Și, bineînțeles, vine dubla cheltuială. „Ce este dubla cheltuială? Este frecvent cu Bitcoin?” ai putea întreba.

Deci, răspunsul este că dubla-cheltuirea este procesul prin care o persoană reușește să cheltuiască aceiași bani de mai multe ori. A fost cel mai mare obstacol în crearea monedelor digitale până când Bitcoin și blockchain-ul au apărut.

Dacă cineva ar putea cheltui aceiași bani de mai multe ori, banii ar deveni fără valoare. Toată lumea ar avea doar sume masive de bani, iar aspectul deficitar al monedei ar dispărea.

Cu Bitcoin, cheltuirea dublă este practic imposibilă datorită algoritmului de lucru cu probe și rețelei vaste de mineri care asigură că tranzacțiile sunt legitime. Într-un blockchain cu dovadă de lucru (Proof-Of-Work) , pentru a cheltui dublu, un atacator ar trebui să producă o furcă înainte de blocarea tranzacției sale și să mine mai repede decât toți ceilalți mineri combinați. În cazul Bitcoin, aceste proceduri ar necesita o cantitate imposibilă de putere de calcul.

În ceea ce privește cripto-urile care au urmat Bitcoin, răspunsul depinde de cât de mult a crescut rețeaua lor.

Criptomonedele cu comunități mici de mineri au fost ținta istoric de astfel de atacuri.

Câte criptomonede există?

În prezent, există peste 15.000 de criptomonede listate pe Coinmarketcap , cu Bitcoin în fruntea listei. Datorită expansiunii în care se află în prezent criptosfera; noi criptomonede se nasc în fiecare zi.

Cu toate acestea, din cauza concurenței acerbe, doar câțiva dintre ei ajung la adopție, în timp ce restul se estompează din paginile istoriei.

Alternative la Bitcoin

Altcoin-urile sunt principalul motiv pentru care lumea criptomonedelor este atât de fascinantă. În ceea ce privește termenul

„altcoin”, acesta înseamnă „alternative de monede la Bitcoin”. Este un termen folosit pentru a descrie orice altă criptomonedă care nu este Bitcoin.

Există multe proiecte interesante și inovatoare de cripto altcoin. Majoritatea dintre ei nu s-au născut doar cu misiunea de a îmbunătăți baza pusă de Bitcoin, ci și de a oferi soluții pentru problemele din viața reală.

De exemplu, Dash își propune să fie cea mai bună alternativă la alte cripto-uri, oferind tranzacții fulgerătoare, iar IOTA își propune să devină registrul de facto distribuit  Internetul Lucruilor.

Potrivit CoinMarketCap, primele 3 altcoins cu cele mai multe succese de până acum sunt (în această ordine):

  1. Ethereum
  2. Binance Coin
  3.  Tether

Pe lângă acestea, mulți alții au înregistrat un succes imens în lumea cripto, inclusiv EOS, Stellar, Bitcoin Cash, Cardano,  Monero, Polkadot și Solana.

Gânduri finale

Lumea cripto poate părea descurajantă pentru noii veniți, la fel cum piața cripto poate părea sălbatică pentru noii investitori.

În sfera cripto, fiecare zi aduce cu ea o promisiune a unui mâine mai bun. În fiecare zi, apar noi criptomonede, cele vechi mor, iar investitorii fie câștigă, fie pierd bani.

La sfârșitul zilei, criptomonedele au ilustrat modul în care tehnologia blockchain poate perturba majoritatea sistemelor și industriilor financiare actuale, cum ar fi sănătatea, imobiliarele, politica, legea, caritatea și educația.